НОВИНИ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

Представя изложба

„ХОРИЗОНТИ“

От ЦВЕТАНКА ВЕЛКОВА

Русенската художничка Цветанка Велкова е родена през 1955 г. Започва да се занимава с рисуване от 2000 г., първоначално като хоби. Първата ѝ самостоятелна изложба е открита през 2002 г. Досега е представяла картините си в 4 самостоятелни и 5 съвместни изложби. Участвала е в много събитя на Русенското дружество на художниците, като пролетни салони, годишни чествания, изложби-базари. През 2014 г. е приета за член на Русенското дружество на художниците, като особен щрих към артистичния ѝ почерк внася спонтанното художествено усещане на света. Рисува предимно с маслени бои върху платно.

В изложбата „Хоризонти“ Цветанка Велкова е подбрала за пловдивската публика пейзажи, натюрморти и цветя. Това са различни хоризонти на едно съкровено творческо светоусещане, възпитано в духа на „Малката Виена“. За себе си авторката разказва: „Моята любов към рисуването не е случайна, макар че аз съм завършила гимназия „Христо Ботев“, никога не съм учила академична живопис и съм работила през по-голямата част от живота си в русенката фабрика „Петър Караминчев“. Рисуването за мен е една съкровена любов, през която споделям емоцията си, онова, което усеща душата ми в извивките и багрите върху платното.“

Тя се вдъхновява от природата, дунавските изгреви и залези. Зимните пейзажи са ѝ любими. Умее да улавя особената игра на светлини и сенки, отблясъците от водата, меката предутринна светлина и мрежите от клонки и безвремие в безкрайните теми на любовта и природата.

Заповядайте на официалното откриване на изложбата от 17:00 ч на 8 март 2016 г. в изложбена зала на Регионален етнографски музей – Пловдив.

Изложбата ще бъде представена от Ани Драганова и ще продължи до 21 март.