НОВИНИ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ
Ви кани на изложба

„ДЪРВОРЕЗБА“
от ДАНЧО ЯНАРОВ

Йордан Иванов Янаров е роден в гр. Пловдив в лятото на 1951 г. Наследява интереса към обработката на дърво от дядо си. От училищните си години в художествена паралелка специализира художествена обработка на дърво. Той посвещава 45 години на изучаването на тънкостите на резбарския занаят. През 1977 г. е приет за член на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти в Пловдив, като печели майсторска титла с изработката на пластично пано слънце. След това три пъти е избиран за председател на Задругата – от 1983 до 1987 и след това още два мандата – от 1990 и от 2000 г.

Работи с масивна дървесина от широколистни дървета, предимно орех, дъб и череша. Обковът и резбованите композиции са авторски, по негов проект. Работи в стила на резбованите ретро мебели. Има негови изработки в обредни домове, правил е и гербове, а от 1980 г. изработва марионетките за кукления театър. Представя своите изработки предимно в Орешака, Троян. Участвал е в над 20 изложби, като сред тях и много извън страната, в Българските културни институти в Полша, Чехия, Унгария и др. Резбите, които ще видите на тази изложба, са изработени от Данчо Янаров, и са събирани от 12 години в частната колекция на Георги Митев.

Изложбата „Дърворезба“ в РЕМ – Пловдив е по случай 65-годишнината на автора. Тя ще бъде открита от доц. д-р Красимира Кръстанова, декан на ФИФ на ПУ „Паисий Хилендарски“ и от Виктор Бойчев, директор на Държавен куклен театър – Пловдив. Официалното откриване ще се състои на 30 юни 2016 г. от 18:00 ч в Регионален етнографски музей – Пловдив. Изложбата ще продължи до края на месец юли 2016 г.

Заповядайте да споделим заедно пътешествието по линиите на ретро-резбите на майстора Данчо Янаров!