НОВИНИ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

има удоволствието да Ви покани на най-новата си изложба

„ЧУДНИЯТ СВЯТ НА ТРАКИЙКАТА“


Изложбата представя жената и нейния сложен свят по интересен начин. Целта е да бъдат показани характерните вярвания, представи и ежедневния бита и културата на жената от Тракия. Подбрани са важни етапи от живота на тракийката – раждане, лазаруване, годеж, сватба, майчинство и свързаните с тях специфични обреди и обичаи. Пред посетителя се разкрива чудният свят на тракийката, нейните блянове и копнежи от люлката, та до дълбоки старини. Жената е тази, която следва и предава традицията.

Изложбата „Чудният свят на тракийката“ се стреми да покаже всички женски аспекти, а не само чрез най-често изникващия в съзнанието ни образ на работеща жена, която се грижи за къщата, уюта и хармонията в семейството. По време на НОЩ Пловдив ’2016 в Етнографския музей акцентът ще падне върху различните семейни, социални и обредни функции на жената, както и нормите и обичаите, които тракийката е спазвала.

Посетителите ще могат да видят също така облекла и накити от Тракия с характерна символика. За най-малката публика е предназначена интерактивна част с въпроси, чиито отговори ще бъдат пръснати като закачки из самия музей.

Изложбата ще продължи от 23 септември до 15 октомври 2016 г.

Заповядайте!