НОВИНИ

Регионален етнографски музей - Пловдив гостува в Регионален исторически музей - Кърджали с изложбата "Модата Алафранга".

Изложбата представя пъстротата на възрожденския Пловдив – с навлизането на новото европейско по стил облекло и съпровождащите го аксесоари. Или това е времето на създаване на новия стил „алафранга”, когато отвореният за промяна българин се лута в търсенето на собствена идентичност. Сменя се всичко от възприятията и начина на живот през облеклото (горно и долно), та до дребните аксесоари, които съпровождат бита на „коконата” или господина.

Разчупва се традиционния канон – променя се женската дреха, тя се превръща в копринена, дантелена или сатенена рокля или костюм. Дългата домашна риза се заменя с фино бельо – гащи с цепки и фльонги, силно пристегнати корсети, потници с дантелени презрамки и т.н. За първи път жената в къщата се разхожда по прозрачна наметка – лезьос, докато пие сутрешното си кафе, което си е истинска революция в нравите и морала на възрожденеца. Същата съдба има и мъжката носия, чиито елементи дълго време съжителстват с модерния костюм. Често може да се забележи калпак или фес, съчетан с костюм, или сукнени потури със сако.

Така модният стил „алафранга“ става синоним на стремежа за европеизация и скъсване със старото, изразен чрез невероятното съчетание между чуждо (европейско, ориенталско) и традиционно облекло.