НОВИНИ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

представя изложба на колектив за народна шевица „Българка“


„ДУХЪТ НА БЪЛГАРСКАТА ШЕВИЦА“


От 1 до 14 юни 2017 г. Регионален етнографски музей – Пловдив ще радва гостите си с изложбата „Духът на българската шевица“ от колектив за народна шевица и плетиво „Българка“.

Тази изложба е разказ, написан с игла и конец от дамите от клуб „Българка“, които искат да съхранят и предадат натрупаните опит и знания при изработване на шевици, плетива и дантели, на млади последователи, запленени от магията на ръкоделието. В името на тази кауза е насочена цялостната им творческа енергия и емоционална обвързаност с традиционните техники. Фокусът на дейността на клуба пада върху умелото съчетание на вкуса на съвременния човек с използването на добрите стари практики.

В представените творби, чрез разгръщане на фантазията и вдъхновението, личи съвременната интерпретация на традицията – бижута и украси за домакинството, изработени с техниката на везбата и на шитата дантела „кене“, малки пана и аксесоари, реализирани чрез совалковата калоферска дантела, шевици върху модерно облекло, различни декорации от дантели на една кука.

Умелото боравене с колорита и композицията на българската шевица е доказателство за майсторството на творците от клуб „Българка“.Хармонията от цветове и използването на различни естествени материали допълват съвременното звучене на облеклата и аксесоарите от плъсти.

Българската жена е истински извор на хармония, вдъхновение и самочувствие. Тя успява да превърне своите дарба и умения в безценно наследство, с което можем да се гордеем пред останалия културен и цивилизован свят.

Заповядайте на официалното откриване на изложбата на 1 юни 2017 г. от 18:00 ч в изложбената зала на Регионален етнографски музей – Пловдив!