НОВИНИ

Изложбата е посветена на празника на Св. Трифон като проследява честването му от древността с Дионисиевите празници, та до днес. Още траките, населявали земите ни са прочути лозари и винопроизводители. В своя епос Омир възхвалява гъстото и уханно тракийско питие, което е и основeн търговски продукт между държавите в стария свят.
„А след това ми поднесе и цели 12 амфори сладко чисто вино, божествено питие. А когато искаха да пият от това червено, сладко като мед вино, той напълваше една чаша от него, смесваше го с 12 пъти повече вода и от кратера се разнасяше приятно, божествено благоухание. И тогава беше много трудно да се въздържиш от него. ” (Омир „Одисея”)
Изложбата представя съдовете за пиене още от V в. пр. Хр. до днес и показва как функцията определя на формата, даже и за период от над 2500 г. Показани са инструменти за обработване на лозята, мерки и съдове за съхраняване, бране, производство и консумация на продукта, френски инсталации за дестилиране и измерване градуса на виното, за производство на коняк, мерителни лъжичка за отрова и др.