НОВИНИ

СЕДМИЦА НА ЗАНАЯТИТЕ

(25 юни – 30 юни 2018 г.)


Уважаеми гости, скъпи приятели,

В последната седмица на месец юни 2018 г., поели по традиционния път за 12-та поредна година в двора на музея ще се съберат майстори от цялата страна. Те ще ни демонстрират своя занаят, за да ни показват уменията си и да ни докажат, че традициите са живи у нас.

Ще се съберат творци от различни области на занаятчийството – ножари, оръжейници, медникари, бижутери, майстори на музикални инструменти, тъкачки, дървостругари, дърворезбари, плъсти, кукли, рисувана коприна, рисувани яйца, стъклопис, майсторки на кене, плетиво, везба и др.

Тази седмица ще мине под мотото „Приемственост“, защото най-важно за един майстор е да предаде занаята, а как ще стане това, ако ние не показваме и не запалваме творческата искра у самите деца.

Както всяка година гостите и туристите в музея ще присъстват на занаятчийските демонстрации и ще могат да се включат в правенето на собствено изделие. С танците и песните ще се потопят във възрожденския дух на Куюмджиевата къща и двор, а който се хване на хорото, ще попие от незабравимата атмосфера на Етнографския музей. Фолклорен танцов ансамбъл "Загоровче" с художествен ръководител Йордан Зеленгоров ще се грижат за доброто настроение в деня на откриването, вторник, и за Петровден. Шумът и творческата суетня ще пренесат гостите на занаятчийската чаршия през ХІХ век, а празнуването на Петровден ще ги зареди с положителни емоции за седмици напред.

За желаещите да дойдат при нас, вратите на музея ще са отворени от 9.00 до 18.00 часа. Официалното откриване ще се състои на 26 юни (вторник) от 11:30 ч.

Заповядайте!