НОВИНИ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ
И
ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ НА ОТКРИТО „ЕТЪР“ – ГАБРОВО


На 21 септември 2018 г. (петък) от 18.00 часа в Регионален Етнографски музей – Пловдив ще бъде открита изложбата


„Гривни дрънкат под възглаве”

През Възраждането куюмджийството е един от най-престижните занаяти у нас. Наред със свещениците, учителите и другите първенци на общността са почитани работещите с благородни метали – златари и дюкмеджиите – майстори на изделия от олово, мед, бронз, месинг и др. неблагородни метали.
Изложбата запознава посетителите със специфичните инструменти, модели и форми, както с традиционните техники, използвани в златарството.
Насочва поглед към дюкмеджийството – един малко познато днес, но популярен в миналото занаят за изработка на по-евтини метални предмети. Изработвани са изделия за домашни нужди (дръжки и резета за врати и прозорци, барутници, оловни павурчета за ракия, светилници и др.); за занаятчийски потреби – модели на куюмджийски изделия, дивити, пиринчени дръжки за ножове, дюлгерски отвеси, везни за кантари, печати на църкви и т.н. и накити – пръстени, гривни, чапрази, обеци (основно от мед, бронз, месинг).
Куюмджиите са творците на накити за украса на човешкото тяло, но показват таланта си и при изработването на църковната утвар и луксозни изделия за бита. Най-различни по предназначение и вид са накитите, които допълват традиционния костюм. Но освен като украса, те са и апотропеите, които имат чудодейна сила да пазят притежателката си от лош поглед, да отклоняват злите мисли и да ù гарантират здраве и благополучие. Накит се подарява на избраната невеста, той е социалния показател от какво семейство идва и в какво отива.
Изложбата отделя подобаващо място на характерната за Габровско женска сукманена носия със сокайното забраждане.
Могат да се видят изящни ритуални изделия, използвани в християнското богослужение, както и повлияните от западната мода луксозни предмети на бита.
За по-любознателните посетители в изложбата е включена любопитна информация за значението и ролята на накитите в народните традиции, за обичаи и вярвания; за историята на занаята; за начина, по който куюмджиите са търгували или рекламирали стоката си.
Специален модул, посветен на децата, им дава възможност да се запознаят със занаята, като се забавляват и играят. Видеоматериали представят интересни тематични презентации, като например „Как се гласи сокай” и „Основни техники в производството на изделия” и др.

За контакти:
Росица Бинева (ЕМО „Етър“ – Габрово) – 0884 772156
Грозделина Георгиева (РЕМ - Пловдив) – 0878 914275