НОВИНИ

ДЕСЕТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ
МЕЖДУНАРОДНО БИЕНАЛЕ
„МАЙСТОРИ НА КАРИКАТУРАТА“ – ПЛОВДИВ’ 2019

Откриване: 1 октомври 2019, 18:00 часа
1 - 31 октомври 2019

Всяка нечетна година е повод за радост за нас, защото ни носи нова среща с неувяхващото изкуство, наречено карикатура. В контекста на отбелязването на „Пловдив – европейска столица на културата“ през настоящата 2019-та, която съвпадна и с годината на прасето (по Източния календар), съвсем естествено се роди и темата „Прасето и културата“. Тя бележи десетото издание на нашето Биенале.
Темата вероятно се е сторила трудна или сложна за някои автори, тъй като те трябваше да обрисуват тази причудлива двойка като едно цяло. Но това е само на пръв поглед, защото майсторите на карикатурата ни показват, че образът на прасето/свинята позволява широка интерпретация в разнообразен културен контекст. В изданието може да се проследи „разказът“ за борбата между питомното и дивото, между човека и прасето, както и богатата символика, свързана с този животински вид.
В Десетото юбилейно издание на Международното биенале „Майстори на карикатурата“ – Пловдив’ 2019 се включиха 87 автори с 203 карикатури. Те са представители на 30 страни от Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африка. Според регламента журито номинира 20 творци – петима удостои със званието „Майстор на карикатурата“, а останалите отличи с диплом.
В официалния каталог на Биеналето са включени най-качествените и интересни карикатури, пристигнали при нас на хартиен носител. На последните страници намират място и онези творби, които ни навяват асоциации или могат да се свържат с борбата срещу смъртоносната африканска чума по прасетата.
Благодарим на всички, които спазиха регламента на Биеналето и изпратиха карикатури за участие в нашия конкурс! Радвайте се на заобикалящия Ви свят и не губете чувството си за хумор! Бъдете здрави, за да пръскате позитивни емоции чрез Вашето чудесно изкуство! Очакваме Ви отново през 2021 година!