НОВИНИ

Регионален етнографски музей – Пловдив представя изложбата „Пловдивъ през погледа на Крум Савов“, която ще бъде открита на 10.01.2020 г. от 17.30 ч. в изложбената зала на музея. В нея ще бъдат представени осем фотографии от автора Крум Савов, които представят картини от ежедневието на пловдивчани в началото на XX в. Посетителите ще се доближат и до предмети, били неразделна част от бита на хората, които са живеели в Града под тепетата. Събитието е част от закриващата програма на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.
Фотографията е онова изкуство, което носи в себе си информация, която изчезва с годините. Тя е значима, защото ни доближава не само до природните забележителности от едно време, но и до характерните черти на дадена епоха, които са свързани с обикновения човек и заобикалящия го свят. В началото на 20 в. фотографията се определя като ново изкуство, чиято значимост съзрява и основателят на Етнографския музей в Пловдив, Стою Шишков, чиито житейски път се преплита с този на Крум Савов.
КРУМ САВОВ КЕЛПЕТОВ (1882 – 1949) завършва фотография в Картографския институт през 1901 г. Със спечелена от лотариен билет сума, Крум Савов закупува „от странство“ първия си фотоапарат. През 1902 г. той отваря и първото фотографско ателие в района на Родопите, в град Чепеларе. Заедно със Стою Шишков предприема първия си научен поход в Родопите, по време, на който заснема сцени от ежедневието на обикновения човек, документира природни картини, хора, настроения. Мобилизиран е по време на Балканската и Първата световна война и заснема местата, където стъпва българския войник. Емблематични в неговото творчество за архивните кадри от град Пловдив.

Откриване: 10 януари /петък/ от 17:30 ч.
Изложбена зала на Регионален Етнографски музей - Пловдив

ЗАПОВЯДАЙТЕ!