НОВИНИ

Регионален етнографски музей – Пловдив гостува на Българския културен институт във Варшава с изложбата „От Дионис до Трифон Зарезан“.

Изложбата, посветена на лозята, виното и веселието ще се открие на 1 февруари 2020 г. от 17.00 ч. в Българския културен институт във Варшава.

„Когато Орион и Сириус достигнат до средата на небето, сваляй гроздовете и ги носи у дома. Постави ги на слънце десет дни и нощи, а след това нека пет денонощия да лежат на сянка. На шестия ден напълни съдовете с даровете на Дионис“.

Изложбата е като ода за виното – единственото питие, което си има бог в античността и светец в християнската епоха. 12-те богато илюстрирани табла, ще позволят на всеки да узнае легенди за произхода и култа към най-почитания в Тракия бог – покровител на възраждащата се за нов живот природа. Показаното онагледява как езическият бог е наследен от християнски светец и какво е мястото му в църковния ритуал и народните обичаи. Показва Тракия – родината на лозата и „превъзходното вино“. Виното е храна и лек за хората, но и дар от боговете, средство за общуване с тях.