НОВИНИ

Фондация „Българските корени“

и

Регионален етнографски музей – Пловдив


В подкрепа на каузата за подпомагане, опазване и популяризиране на българското културно-историческо наследство, Фондация „Българските корени“ и Регионален етнографски музей – Пловдив, представят част от фотографиите на стари автентични костюми, направени през последните години и обединени под името „ДЕВОЙКО, МАРИ ХУБАВА“.

За културната общественост на Пловдив в рамките на настоящата изложба показваме някои от най-впечатляващите фотографии, запечатали богатството, колорита и непреходната красота на традиционни костюми от българската етническа територия. Те са доказателство за уникалността на българските носии, съчетаващи по неповторим начин материя, кройка, цвят, бродерия и сърма от последните 200-250 години. Във фотографиите към проекта „Девойко, мари хубава“ тези народни костюми „оживяват“ чрез млади български момичета. Фотографиите разкриват усета на българката в миналото към красивото. А този усет със сигурност е жив и днес.

Носията за българина никога не е била само дреха или вещ, тя е символ и е свята като домашния олтар, огнището, земята, хляба и вярата. Всяка от носиите има свой живот, свой език, своя история. Всички те обаче нашепват легенди, разказват за традиции и вярвания, помогнали да се съхраним като народ.
Изложбата „Девойко, мари хубава“ се реализира съвместно с РЕМ – Пловдив и с любезното съдействие на Община Пловдив.

Гражданите и гостите на Пловдив могат да ѝ се насладят от 1.03.2020 г. до 15.03.2020 г., на входа на Цар-Симеоновата градина, до фонтана „Деметра“.