НОВИНИ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ


СЕДМИЦА НА ЗАНАЯТИТЕ

(30 юни – 5 юли 2009 г.)


Всяко лято за една седмица в двора на музея под вековната черница се заформя истинска чаршия от занаятчийски работилници. Майстори от цялата страна ни гостуват и се надпреварват да покажат своя майсторлък. Така се опитваме поне отчасти да възстановим духа на отдавна отминалото време.
Подобна е била и старата пловдивска чаршия. Десетилетия са отшумели по тесните криви калдъръмени улички, но обичаите и нравите все още са живи.
„Сутрин майсторите отключват катанците, кажат си един-два масàла, посмеят се, па седнат, кръстосат крака и почнат шумно да сърбат кафето. Сутрешното кафе! Навик, неписан закон, зачитан от всички в чаршията. После майсторът ще каже „Помози Бог” и работата започва. Тук терзия е навел глава над дебелия бозов плат и чевръсто нанизва бод след бод. Там бакърджия е окачил дълбок тас и майстори перваза му, друг кове менци... Един крои еминии и папуци или шие кондури...
Какво нямаше по поличките: пръстени, гривни, кюстеци за сахати... Имаше от всичко, та като мине кокона или олизан тафта, да има какво да им дръпне окото...” (По Н. Алваджиев. Пловдивска хроника.).
Такава приблизително е картината и в двора на Куюмджиевата къща. Равномерно потраква стана на тъкачките, току просвирва гайда, заформя се хоро.
Не толкова „алъш-вериша” е важен за майсторите. Всичко тук се прави с мерак, с душа и сърце. Затова и измайстореното си има собствено очарование и магия. А туристите получават всичко – и скъп спомен от посетеното място, и нещо достатъчно ценно, на чието сътворение си бил свидетел.
Предизвикателство е за гостите на музея да изпробват собствената си сръчност и усет, като се опитат да сътворят нещо сам или с помощта на майстор занаятчия.
Тази година каним и наши колеги етнографи от други музеи, които на място да се запознаят с тънкостите на един или друг занаят. За тях събитието може да се превърне в своеобразна школа, чрез която те да се докоснат не само до технологията, а и до необходимите практически умения за работа в даден занаят.

• В рамките на проявата тази година майсторите Елена Драмова и Стоян Маринов представят своята изложба „Платното на живота и наниза на дните” (29 юни - 29 юли 2009 г.).