НОВИНИ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

и

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – КАРЛОВО

Ви канят на изложба

„Пътят на розата в Карловската розова долина”

Изложбата представя историята на розопроизводството в Карловския регион от проникването на маслодайната роза в района до днес. Експозицията разглежда розопроизводството като един от основните поминъци на населението тук. Районът е център на розопроизводството, като акцентът пада върху основните теми: традиционна технология за производство на розово масло до средата на ХІХ в., представена с оригинални съдове за добиване на розово масло и розова вода от ХІХ в.: меден казан, охладителна каца, конкуми – медни съдове за съхранение на розово масло, стъклени шишета за съхранение и транспортиране на розова вода.

Другата основна тема, представена в изложбата е развитието на търговията с розово масло и търговската дейност на карловските търговци и кооперации. С оригинални тъкани от Карловско е представено отражението на този основен поминък за региона в материалния и духовния свят на карловци. Фотографиите и текстовете представят историята на розопроизводството и историята на Празника на розата в Карлово.

Специално място в експозицията е отделено на документи, свързани с производителната и търговската дейност на някои от най-крупните розопроизводители на розово масло от Карловско като братя Митови, Христо Джиджев, Костадин Чешмеджиев, Стефан Кьойбашиев, от Клисура – Никола Козинаров, от Сопот – Енчо и Велизар Багарови, Ст. Лозенов, В. Шопов, Илия Мангъров, от Калофер, на розотърговската къща „Гарние-Бояджов-Джиджев-Зоев” и др.

В значителната си част изложбата се състои от оригинални експонати от колекциите на Исторически музей – Карлово някои, от които се показват за пръв път.

Откриване: 29 април 2015 г., 18:00 ч
Регионален етнографски музей–Пловдив, ул. „Д-р Ст. Чомаков” 2