НОВИНИ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

Има удоволствието да Ви покани на

СЕДМИЦА НА ТРАДИЦИОННИТЕ ЗАНАЯТИ

Девето издание

22 – 28 юни 2015 г.


Скъпи приятели,

За поредна година през последната седмица на месец юни в двора на Регионален етнографски музей – Пловдив ще се съберат майстори-занаятчии от цялата страна. Сред цъфнали рози, каменни зидове и възрожденска архитектура ще Ви представим традиционни занаяти, оживели до днес.

Акцент в програмата тази година са занаятчийските работилници, където всеки желаещ може да направи своите първи стъпки в избран от него занаят под вещото ръководство на майстор. Ще наблегнем и на занаятчийските атракции, за да се усетим като част от очарованието на старата Пловдивска чаршия.

Всеки ден от седмицата майсторите ще ви показват своите умения в двора на къща Куюмджиоглу. Грънчарското колело ще се върти и совалката на стана няма да спира да снове. Всеки ще може да изработи накит, да сътвори съд, да изтъче шарена черга, да си измайстори дървена лъжица и да отнесе за спомен вкъщи хубав дар.

Ще използваме интереса на децата и младите хора към традиционните занаяти, за да ги запознаем със светогледа на старите майстори. Да се докоснат до магията на превръщането на идеите в уникални произведения, до това, което прави от занаятчията творец.

Заедно ще се повеселим на един от най-хубавите български празници – Еньовден. Ще правим венци и ще напяваме китки, по които Еньовата буля ще Ви погадае. Ще научим и повече за лечебната сила на билките. По стар български обичай през цялата седмица ще има музика и танци, ще се вият кръшни хора между чемширите в двора, ще има изненади, с които да запомните идването си при нас.

Заповядайте в двора на Регионален етнографски музей – Пловдив от 22 до 28 юни 2015 г.

За контакти:
Грозделина Георгиева, уредник: 032 62 63 27; 0878 914 275
Стефана Минчева, уредник PR и АСО: 032 62 63 39; 0878 625 257
E-mail: ethnograph@abv.bg; grozde1970@abv.bg;
Регионален етнографски музей – Пловдив
Пловдив – 4000, ул. „Д-р Стоян Чомаков” № 2