НОВИНИ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

Има удоволствието да Ви покани на

„ВЪЗКРЕСЕНИТЕ ТЪКАЧНИ ТЕХНИКИ“

Изложба художествен текстил от Стойна Кръстанова

В изложбата „Възкресените тъкачни техники“ Стойна Кръстанова представя колекция от авторски произведения, които преоткриват и използват по нов начин старинните техники за изпълнение на коптска, византийска и българска тъканна орнаментика. Фините копринени тъкани представляват оригинални интерпретации на основата на традиционни образци и съдържат многообразни пластични решения. Творчеството на Стойна Кръстанова се основава на изключително доброто познаване на традиционните техники и технологии за тъкане, везане и орнаментиране, на стиловите особености и локални художествени специфики. Това й дава възможност да борави свободно с материалите и да търси убедителни авторски решения в духа на българското изкуство.

Стойна Кръстанова е родена на 31.12.1923 г. в с. Гълъбово, област Пловдив. Тя е член на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти от 1968 г. Дълги години тя работи активно в областта на текстилните занаяти (везба и тъкани), пресъздавайки българското културно наследство. Като осъзнава необходимостта от съхраняване и предаване на опита си, тя има над 50 ученици от следващите поколения.

Майсторката Стойна Кръстанова е доказала своя талант и творческа изява чрез участието си в многобройни изложби у нас и в чужбина. Тя е представяла свои произведения и в шест самостоятелни изложби (през 1973, 1976, 1979, 1985, 2001, 2009 г.). За нейните високи достижения недвусмислено говорят множеството награди – диплом и златен медал за високи постижения в областта на народните художествени занаяти (1985, 1987, 1988 г.), сребърен орден на труда, а през 1987 г. получава и званието “заслужил майстор на народните художествени занаяти”.

Заповядайте на официалното откриване на изложбата „Възкресените тъкачни техники“ от Стойна Кръстанова на 12.12.2015 г. от 12,00 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив! Изложбата ще продължи до 12.01.2016г.!