НОВИНИ

Предстоят два прекрасни пролетни празника - Лазаровден и Цветница. Ние от Регионален етнографски музей – Пловдив сме ви подготвили интересна информация за тях, с която да допринесем за празничното ви настроение. Публикацията е разделена на две части.

Приятно четене!

Част II: Цветница, 12 април 2020 г.

Веднага след Лазаровден се нарежда следващият празник Цветница, наречен още Връбница, заради върбовите клони, които се носят от църквата. У нас те са аналог на палмовите клонки, с които народът е приветствал Исус в Йерусалим, приет като спасител, след като е възкресил Лазар на предния ден. Свита на венче върбата се поставя на домашния иконостас или над входната врата до следващата година, с поверието за целебната и сила и да пази от зло. Старият венец се хвърля в реката или се изгаря, когато се сложи новият.

На този ден момите , които са лазарували, се събират при реката за извършване на обичая „кумичене“. В течащата вода лазарките пускат венците си като тази, чийто венец излезе отпред, се избира за „кумица“. В Северозападна България същото се прави и с хлебни залци по водата. Замесва се обреден хляб, наречен кукла, оттам празникът се зове още Куклинден. След вече изпълнения обичай, кумицата дава гощавка в дома си. Лазарските песни и игри имат предсватбен характер. Затова в идната Страстна седмица момите говеят безмълвно пред кумицата като и проговарят чак на Великден. А някога, за известно време, ритуално мълчание са спазвали младите невести след сватбата, в знак на уважение и покорство пред свекър и свекърва.

Привечер се играе последното лазарско хоро, накрая към него се включват и други девойки и момци и го сключват. Това е първото сключено хоро по Великденските пости.
На Цветница празнуват всички, чиито имена са с названието на цветя и растения. Това е денят, в който се отпуска строгият пост като на трапезата се слага риба.

Върбата, както и рибата символизират женското начало още от народните предхристиянски традиции. Вярва се, че човек опасва кръста си с върба за здраве. Тя носи сила на млад живот, а във върбовия венец е заложена идеята за венчило.

Пазете се!