НОВИНИ

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ
и
АРХИТЕКТУРНО-ЕТНОГРАФСКИ КОМПЛЕКС „ЕТЪР”

представят изложба

ГРЪНЧАРСТВОТО В ГАБРОВО – ТРАДИЦИИ С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

През 19 век Габрово се утвърждава като един от известните грънчарски центрове в страната. В града през този период има над 45 работилници за керамични съдове, разположени в две махали.

Днес в единствения, в България, музей на открито „Етър” – Габрово може да видите съхранен този древен занаят, както и на живо да наблюдавате изработката на типичните за габровския край съдове с характерната им украса.

Веселин Дамянов е дългогодишен Етърски майстор-занаятчия, който умело изработва традиционна и съвременна керамика, използвайки разнообразни техники. Като Етърски майстор, той представя България в редица национални и международни иложби, изложения, фестивали и панаири.

В гостуващата иложба на АЕК „Етър” в РЕМ – Пловдив ще може да се насладите на традиционни съдове от фонда на музея, както и авторски изделия на майстора.

Специално за малките гости на музея ще има демонстрации и интересни занимания, свързани със занаята. А в деня на откриването всеки желаещ ще има възможност да изработи нещо сам на грънчарското колело, с помощта на нашия майстор-грънчар.

Откриване: 2 юни 2015 г., 18:00 ч., Регионален етнографски музей – Пловдив, ул. „Д-р Стоян Чомаков” №2.
Изложбата ще продължи до 30 юни.